erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
84537
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84537

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Rijwoning aansluitend bij de Wapenplaats. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) is er reeds bebouwing aangeduid. Een verbouwing circa 1906, zie kadastergegevens, behelst het optrekken met een verdieping en het bijvoegen van de doorrit. Volgens een oude prentkaart (1906-1908) is de deuringang later aangebracht. Burgerwoning van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (mechanische pannen).

Neoclassicistische, gecementeerde lijstgevel met imitatievoegen. Gebruik van arduin voor de plint en kordons en de schamppalen van de doorrit. Paneelwerk op de borstwering. Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond oorspronkelijk met luiken (zie duimen) en eenvoudige sluitstenen, op de verdieping met geprofileerde omlijsting met oren en versierde sluitstenen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1907/2.
  • DESMET J., Wakken in oude prentkaarten, deel 2, 1981, nr. 18.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84537 (Geraadpleegd op )