erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
84541
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84541

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pannen zadeldak. Volgens het kadaster circa 1891 gebouwd ter vervanging van een ouder pand. Gecementeerde lijstgevel in neoclassicistische stijl met arduinen plint en cordons. Hoekkettingen en imitatievoegen op de begane grond. Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond met hanenkammen en sluitstenen, op de verdieping met geblokte omlijstingen en paneelwerk op de borstweringen. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, fraaie deur met buitentrapje en voetenschraper, T-ramen op de verdieping. Hoofdgestel met paneelwerk en kroonlijst op klossen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1891/3.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84541 (Geraadpleegd op )