Gemeenteschool De Wegwijzer

Beschrijving

Gemeenteschool De Wegwijzer. Op de plaats van een oudere bebouwing (zie Primitief Kadasterplan, circa 1830) laat de gemeente circa 1860 een school oprichten. Deze wordt volgens het kadaster eerst circa 1908 en vervolgens circa 1963 uitgebreid. Achterin gelegen en met bijkomende ingang via het Hondiuspark (zie Oostdreef). Inkom aan de straatzijde met aan beide zijden een gedenkplaat als eerbetoon aan twee vooraanstaande Wakkenaars: Judocus Hondius, 16de-eeuwse kartograaf en heruitgever van de atlassen van Mercator en de rederijker Petrus-Judocus de Borghgrave. Bas-reliëfs uitgewerkt als medaillons en met opschrift onderaan. Links afbeelding van "JUDOCUS HONDIUS / KARTOGRAAF / WAKKEN 1563 / AMSTERDAM 1612", rechts van "PETRUS-JUDOCUS / DE BORGHRAVE / WAKKEN 1758 - 1819".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1860/2, 1908/13, 1963/3.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien