Directeurswoning bij weverij

Beschrijving

Halfvrijstaand huis, monumentale burgerwoning met achterliggende opslagruimte, volgens het kadaster een voormalige weverij. Kadastergegevens vermelden de bouw van een huis circa 1938, in 1942 vervangen zie huidig, waarschijnlijk als directeurswoning bij de weverij.

Rode baksteenbouw op L-vormige plattegrond onder zadeldaken (daktegels). Accenten van witte bepleistering bij de muuropeningen, hoekketting en imitatievakwerk in de topgevels. Verhoogde begane grond toegankelijk via een gevelbrede bordestrap en inkom met portiek steunend op pyloonvormige zuilen. Verschillend uitgewerkte muuropeningen, onder meer als erker en met balkon. Boven de inkom smeedijzeren arm van (nu verdwenen) uithangbord. Opvallend schouwlichaam.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1938/8, 1942/4.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien