Directeurswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning

Beschrijving

Directeurswoning, volgens kadastergegevens staat hier circa 1877 al een huis dat circa 1889 en 1908 wordt uitgebreid. Circa 1913 verwerft de handelaar Charles Vanhaesebrouck, stichter van Haesebroucks stoomvlasfabriek, het huis en laat het aanpassen.

Halfvrijstaand dubbelhuis, eventueel oudere 19de-eeuwse kern maar met gevel uit het begin van de 20ste eeuw, zadeldak (mechanische pannen). Brede lijstgevel in oranje baksteen. Horizontalisme door de arduinen plint met bossage, kordons, doorlopende banden en bewaarde houten modillons van de kroonlijst. Verhoogde begane grond, rechthoekige muuropeningen onder korfboogvormige ontlastingsbogen met arduinen sluitsteen. De boogvelden zijn versierd met geglazuurde tegeltableaus met bloemmotieven in art-nouveaustijl. Vensters met T-ramen, deur met voetenschraper.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1877/6, 1889/5, 1908/25, 1913/11.
  • DESMET J., Het factuurboek van François Vanpoucke, in De Roede van Tielt, jg. 37, nr. 2, 2006, p. 65-66.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien