Café De Nieuwe Trog

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Nieuwe Trog

Beschrijving

Café "De Trog" op de hoek met de Ommegangstraat. Het café dateert van circa 1880 en krijgt dan de naam "De Nieuwe Trog" als tegenhanger van café "De Trog", gelegen aan de overkant (nu verdwenen), op de hoek met de Wakkenstraat en zeker al in 1846 vermeld. Volgens kadastergegevens uitgebreid circa 1889. Lage, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) met bakstenen boogfriezen onder de dakrand en in de zijgevel. Dubbelhuis, rechthoekige vensters met nieuw schrijnwerk naar oud model. Het linkervenster vervangt de oorspronkelijke poort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1873/8, 1889/5.
  • DESMET J., Over café's gesproken. Een overzicht van Wakkense aubergen, herbergen, taveernen, café-huysen, geneverhuysen, kantijnen, kroegen door de eeuwen heen, Wakken, 1982, p. 41-44.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien