Directeurswoning en magazijnen

Beschrijving

Samenstel van directeurswoning en magazijnen gegroepeerd rond een kasseistraatje. Volgens het Primitief Kadaster (circa 1830) was hier tot 1843 een blauwselfabriek gevestigd. Het kadaster vermeldt het ombouwen van de fabriek tot woonhuis en in 1883 toevoegen van de magazijnen achteraan. In 1889 wordt het woonhuis volledig heropgebouwd. Het naastliggend pand rechts wordt in 1904 aangepast als woning en landgebouw. Steeds volgens het kadaster kent het woonhuis een uitbreiding, het betreft waarschijnlijk de aanbouw van de veranda. Ook het rechterpand kent dan een aanpassing waarbij het achterste gedeelte wordt behouden. Volgens een prentkaart van circa 1910-1915 was het straatje vanaf de weg bereikbaar via een bakstenen poort. De lange vleugel van het magazijn, uitgevend op de straat is recent verbouwd ten behoeve van de huidige kantoorfunctie. De toegangspoort is verdwenen.

Halfvrijstaande, verankerde bakstenen herenwoning. Dubbelhuis (1889) van twee bouwlagen onder pannen schilddak. Op de foto van 1910-1915 met onbeschilderde gevels, maar nu witbeschilderd of beraapt (zij- en achtergevel). Voorgevel van vijf traveeën, gebruik van arduin voor de plint, cordon en deuromlijsting.

Segmentboogvensters met T-ramen, en beluikt op de begane grond, segmentboogdeur met buitentrapje. Omlopende kroonlijst op klossen. Tegen de achtergevel een veranda, waarschijnlijk toegevoegd in 1906. Vensters met verzorgd schrijnwerk, bewaarde rolluikkasten en glas-in-loodinvulling met florale motieven.

Rechterpand, dwars op de straat georiënteerd is witbeschilderd, in de voorgevel een kapelletje met gesinterde bakstenen omlijsting, de zijgevel draagt sporen van vroegere muuropeningen. De oprit, geflankeerd door arduinen schamppalen, leidt naar de achterliggende magazijnen met woning. Ondergebracht in drie parallelle, lage diephuizen onder pannen zadeldaken. Verankerde baksteenbouw met puntgevels afgelijnd door bakstenen tandlijst. Muuropeningen met segmentboog of onder I-balk met roosjes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1843/2, 1883/3, 1889/4, 1904/19, 1906/2.
  • DESMET J., Wakken in oude prentkaarten, deel 2, 1981, nr. 22.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien