Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenwoning

Beschrijving

Herenhuis uit de 19de eeuw. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) staat hier bebouwing aangeduid. Het huidig volume staat er zeker al in 1875 want dan vermeldt het kadaster verbouwingen aan het huis. In 1898 is er sprake van een aanwezigheid van een stoombierbrouwerij maar gesitueerd achter het huis nummer 23. Dubbelhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw met witte, bepleisterde, neoclassicistische lijstgevel. Arduinen plint en geprofileerd arduinen cordon. Hoekkettingen, imitatievoegen op de begane grond, uitwaaierend boven de muuropeningen. Segmentboogvensters met bewaarde T-ramen en luiken op de begane grond. De vensters op de bovenverdieping hebben een geprofileerde omlijsting met versierde sluitsteen en oren afgewerkt met kleine guirlandes. Kroonlijst op klossen. In de rechterzijgevel steekt een rondboogvenster.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1875/5, 1898/6.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien