erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
84580
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84580

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Herenwoning met 19de-eeuws uitzicht, in het kadaster is er sprake van een nieuw gebouw opgericht circa 1884, maar vermoedelijk is er nog een oudere kern zie vlechtingen in de linkerzijgevel. In het begin van de 20ste eeuw, zie postkaart, heeft het huis een gecementeerde gevel en versierde sluitstenen op de verdieping en links van het huis een inrit met twee hekpijlers, heden ingenomen door een garage.

Verankerde baksteenbouw. Dubbelhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak en met een witte, bepleisterde, neoclassicistische lijstgevel. Horizontaal geleed door de arduinen plint, imitatievoegen, lijstwerk, arduinen cordon en kroonlijst op klossen. Rechthoekige, geprofileerde vensteropeningen met neuten op de borstwering van de verdieping. Deur met bewaard schrijnwerk en versierde sluitsteen, vensters met glas in lood. Linkerzijgevel met rondboogvenster in de top.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1884/22.
  • DESMET J., Wakken in oude prentkaarten, deel 2, 1981, nr. 22.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84580 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.