Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis vervangt volgens het kadaster circa 1905 een oude branderij met woonhuis. Een foto uit het begin van de 20ste eeuw toont een klassieke, bepleisterde lijstgevel met kordons en imitatievoegen op de begane grond. Latere aanpassingen circa 1933 en 1949. Geboortehuis van Joris Van Severen, oprichter van het Verdinaso. Naast de deur hangt een gedenkplaat met opschrift "IN DIT HUIS WERD / GEBOREN / OP 19 JULI 1894 / JORIS VAN SEVEREN / + ABBEVILLE / 20 MEI 1940". Enkelhuis van vijf traveeën onder schilddak (zwarte pannen). Roodbakstenen gevel (waarschijnlijk van circa 1949) met streklagen. De travee-indeling en zijrisaliet met brede poortingang werden in de nieuwe gevel behouden. Rechthoekige muuropeningen met vlakke omlijsting en eenvoudige sluitsteen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1905/3, 1933/5, 1949/2.
  • DESMET J., Wakken in oude prentkaarten, deel 2, 1981, nr. 22.