erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

bouwkundig element
ID
84586
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84586

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onze-Lievre-Vrouwkapel van Halle op de hoek met de Korteweg, gelegen op de Molenkouter. In 1704 ontstaat tijdens het woeden van de pest van hieruit een jaarlijkse bedevaart naar de Onze-Lieve-Vrouw van Halle waarna volgens de overlevering de pest in Wakken zou zijn bedwongen. De kapel wordt in 1962 als herinnering aan de bedevaart opgericht. Enkele jaren later wordt de kapel ingekapseld door een voorbouw met zitplaatsen. Roodbakstenen kapel onder fronton. Altaar in arduin met opschrift "HIER ONTSTOND TEN JARE 1704 / DE JAARLIJKSE BEDEVAART / NAAR O.L.VROUW VAN HALLE / DEWELKE TROUW IN ERE BLIJFT / VROOM WAKKEN 1962". Voorbouw met witbepleisterde zijgevels en eenvoudig ijzeren kruis.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Wakken, s.l., s.d., nr. 7.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84586 (Geraadpleegd op )