Herberg de Pekelharing

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg de Pekelharing

Beschrijving

Voormalig café "Den Haring". Is in 1779 gekend als de herberg "De Pekelharing", op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Cabaret Haring". Indertijd landelijk gelegen op de Molenkouter. In het kadaster staan in de loop van de 19de eeuw verschillende wijzigingen opgetekend met onder meer circa 1864 een uitbreiding. Het café stopt zijn activiteit circa 1957.

Heden woonhuis, terugwijkend op de rooilijn en met brede stoep. Laag dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw met witbepleisterde kooflijst. Deur geflankeerd door bakstenen pilasters.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1864/41.
  • DESMET J., Over café's gesproken. Een overzicht van Wakkense aubergen, herbergen, taveernen, café-huysen, geneverhuysen, kantijnen, kroegen door de eeuwen heen, Wakken, 1982, p. 96-97.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien