Kleine achterin gelegen hoeve, locatie van de grafelijke molen die zich op de Molenkouter bevond. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier een molen, met aanduiding "Moulin de Wacken", en palend aan de weilanden van de Mandelvallei bebouwing getekend. Het Primitief Kadaster (circa 1830) vermeldt de (windkoorn)molen als eigendom van de graaf Josephus Van Maldeghem. In de volksmond "molen Vanschoebeke" naar de toenmalige uitbater (woonde toen in het "Hof Ter Linden") genoemd. De molen verdwijnt circa 1923.
Woning met oudere (18de-eeuwse?) kern en volgens het kadaster aangepast circa 1864. Uit sporen in de oudere zijgevel, met vlechtingen, valt af te leiden dat het huis in de 19de eeuw van een nieuwe voorgevel is voorzien.
Lage, verankerde baksteenbouw onder (zwarte) pannen zadeldak. Dubbelhuis met witbeschilderde voorgevel boven een gepekte plint. Licht getoogde muuropeningen met nieuw schrijnwerk naar oud model.
DESMET J., Over café’s gesproken. Een overzicht van Wakkense aubergen, herbergen, taveernen, café-huysen, geneverhuysen, kantijnen, kroegen door de eeuwen heen, Wakken, 1982, p. 94.
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)