erfgoedobject

Heilig Hartkapel met linde

bouwkundig element
ID: 84594   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84594

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Oeselgemstraat z.nr. Z.g. de H. Hartkapel, gelegen op de hoek met de Molenstraat. Opgericht na 1918 ter ere van baron Charles Kervyn de Lettenhove die sneuvelde in 1917. Pijlerkapel in rode baksteen op een sokkel onder arduinen waterlijst. Twee flankerende steunberen en uitkragend bovenstuk onder leien zadeldak en met arduinen dekplaten. Op de sokkel een arduinen gedenkplaat met gedeeltelijk onleesbaar opschrift "BARON CHARLES KERVYN DE LETTENHOVE / LIEUTENANT –VLIEGENIER / GEVALLEN OP HET VELD VAN EER / TE VLADSLO DEN 5 OOGST 1917". Daarboven een langwerpige, beglaasde spitsboognis onder witstenen rollaag met gepolychromeerd gipsen beeld van het Heilig Hart. In de top een witstenen kruisje. Achter de kapel staat een gekandelaarde linde.

DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, gemeente Wakken, s.l., s.d., nr. 8.
JACOBS M., Zij die vielen als helden...Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge 1996, p. 413.


Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  : 2007


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Heilig Hartkapel met linde [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84594 (Geraadpleegd op 24-09-2020)