erfgoedobject

Directeurswoning bij houtzagerij

bouwkundig element
ID
84595
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84595

Juridische gevolgen

Beschrijving

Halfvrijstaande directeurswoning, met bijhorend fabrieksgebouw. Volgens kadastergegevens wordt hier circa 1928 een fabriek opgericht, in 1931 is er sprake van nieuwe gebouwen voor een houtzagerij gebouwd in opdracht van van de "Vennootschap Georges en Omer Van Keirsbilck en cie" met bijhorend woonhuis. Deze wordt circa 1944 en circa 1950 uitgebreid.

Huis, eventueel teruggaand tot begin jaren 1930 maar met huidig uitzicht uit 1950, met voortuin en oprit. Gelegen in een spie, gevormd met en palend aan de Molenstraat. Monumentale woning ontworpen door architect Leopold Dooms (Deinze) zie gevelsteen in de rechter hekkenpijler. Rode baksteenbouw boven een arduinen plint en onder zadeldaken (daktegels). Rijk uitgewerkte gevels refererend aan de cottagestijl. Gebruik van witte natuursteen versierd met florale motieven onder meer voor de deuromlijsting en de geveltoppen met afbeelding van een klokje aan de straatgevel. Mooie vleugeldeur met sierlijk traliewerk. Daarboven een drielichtvenster met rondboogjes steunend op getorste zuiltjes. Het fraaie eiken schrijnwerk van erkers en ramen is met kunstig snijwerk versierd. Venster met glas in lood. Aansluitende lage bouw met garage onder schilddak.
De voortuin is van de straat afgesloten door bakstenen muurtjes onder betonnen dekplaten.

  • Gemeentelijk archief Dentergem, Bouwvergunning, z.nr. 1949.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1928/16, 1931/23, 1944/10, 1950/16.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Directeurswoning bij houtzagerij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84595 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.