Hoeve met losse bestanddelen 't Goed ter Planke

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen " 'T GOED TER PLANKE" zie houten opschrift. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Volgens kadastergegevens wordt het woonhuis circa 1864 vergroot en nog eens vóór 1874 wanneer ook de schuur wordt vervangen. Erftoegang via metalen hekken, bevestigd aan bakstenen pijlers, en een geasfalteerde oprit. Verankerde, bakstenen gebouwen gelegen rond een deels begraasd erf, 19de-eeuws uitzicht maar eventueel met oudere kern. Woonhuis op L-vormige plattegrond en aanbouw tegen de noordgevel, gesitueerd ten noordoosten van het erf. Witbeschilderde en deels witbepleisterde gevels met imitatievoegen boven een gepekte plint en onder pannen zadeldak. Muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk, vensters oorspronkelijk met luiken, zie duimen. Voorliggende stoep met cementtegels. Ten zuiden van het erf ligt een monumentale dwarsschuur met wagenhuis. Een gemengde haag sluit de zuidkant af.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1864/25, 1884/24.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien