Hoeve met losse bestanddelen in provinciaal domein De Baliekouter

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, opgenomen in het provinciaal domein "De Baliekouter". Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat een site met omwalling getekend, gelegen in de vallei van de Mandel. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) aangeduid met ongeveer dezelfde configuratie, zie huidig. Volgens kadastergegevens wordt het woonhuis vergroot in 1886 en 1959, de stal vervangt circa 1877 een ouder gebouw. Toegankelijk via een dubbele, onverharde inrit langs een begraasd erf aan de straatkant afgezoomd met een rij populieren. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Woonhuis ten westen van het erf met dwars tegen de achtergevel een aangebouwde stalling. Vermoedelijk opklimmend tot de 17de of 18de eeuw, zie de moer- en kinderbalken in de voorste kamer. Voor- en zijgevel zijn voorzien van een nieuw bakstenen parement en nieuwe muuropeningen. Witgekalkte achtergevel boven een gepekte plint en met een opkamertravee. De stalling met witgekalkte voorgevel boven een gepekte plint is waarschijnlijk in de loop van de 19de eeuw toegevoegd. Ten noorden van het erf ligt de stalling en ten oosten het wagenhuis, de gebouwen dateren uit de 19de of begin 20ste eeuw.

Op het erf staan verschillende bomen en struiken.

In de noordwesthoek van de site bevindt zich een boomgaard met jonge bomen. In de noordoosthoek leidt een veldwegel naar de Baliekouter.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1877/4, 1886/5, 1959/21.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien