Café De Keizer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Keizer

Beschrijving

Voormalig café (vermoedelijk) "De Keizer". Voorheen bevond zich iets achterin gelegen het oorspronkelijke café. Waarschijnlijk betreft het het volume gelegen aan een veldwegel (tussen Ommegang- en Kapellestraat), zoals te zien op de Atlas der Buurtwegen (1846). Na een brand in 1896 komt er aan de straat een nieuw café. Verankerde baksteenbouw, heden in gebruik als woning, onder pannen zadeldak en gecementeerde plint. Segmentboogvormige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk naar oud model. Links van het huis geeft de wegel toegang tot de achterliggende velden.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1898/8.
  • DESMET J., Over café's gesproken. Een overzicht van Wakkense aubergen, herbergen, taveernen, café-huysen, geneverhuysen, kantijnen, kroegen door de eeuwen heen, Wakken, 1982, p. 124.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien