erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen Kersenhof

bouwkundig element
ID
84619
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84619

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen "KERSENHOF" zie smeedijzeren opschrift op de zijgevel van het woonhuis. De site staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Het woonhuis wordt volgens het kadaster vergroot circa 1902.

Erftoegang tussen bakstenen hekpijlers met kapelletje in de rechterpijler met beeld van Maria met Kind. Woonhuis en bijgebouwen liggen rechts van een onverharde oprit. Verankerde baksteenbouw onder pannen (mechanische) zadeldaken. Woonhuis is witbepleisterd met imitatievoegen. Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters, met versierde sluitsteen. In de linkerzijgevel steekt een korfboogvenster. Rechts van de oprit bevindt zich de zomerkeuken, volgens het kadaster opgericht circa 1881. De bijgebouwen zijn recent vernieuwd.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1881/1, 1908/2.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen Kersenhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84619 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.