Hoeve Hof Ter Linden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof Ter Linden

Beschrijving

Herenboerderij toegankelijk via een lange, dalende oprit, ligt aan de rand van het meersengebied van de Mandelvallei. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1846) met ongeveer dezelfde configuratie. Was circa 1830 (gegevens Primitief Kadasterplan) eigendom van de graaf van Wakken en werd toen bewoond door Jan Vanschoebeke, molenaar van de grafelijke molen op de Molenkouter (circa Molenstraat nummer 103). Volgens het kadaster wordt het woonhuis circa 1886 volledig herbouwd. De gebouwen worden heden gerenoveerd.

Hoeve met losse bestanddelen in een vierkant gegroepeerd rond een binnenkoer met recente kasseibestrating, 19de-eeuws uitzicht.
De gebouwen zijn toegankelijk via een poortgebouw met stallingen, doorrit met vlakke overdekking. Ten oosten van het erf ligt het monumentale woonhuis. Verankerde baksteenbouw, dubbelhuis van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Segmentboogvormige muuropeningen. Vernieuwd schrijnwerk naar oud model. Ten zuiden van het erf situeert zich het wagenhuis, ten noorden een monumentale schuur met datum "1907" op de westelijke eindgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1886/6.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien