Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Halfvrijstaand herenhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wakken

Halfvrijstaand herenhuis uit het einde van de 18de of begin 19de eeuw.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bepleisterde en witbeschilderde, laatclassicistische pilastergevel boven een arduinen plint. Streng symmetrisch opgebouwd met nagenoeg gevelbreed risaliet en gekornist hoofdgestel. De middelste drie traveeën worden bekroond door een driehoekig fronton waarin een oculus met stervormige roedeverdeling. Het pand en middenrisaliet worden afgezoomd door pilasters met imitatievoegen. De rechthoekige muuropeningen hebben een geprofileerde omlijsting met oren. De deur, gevat in een arduinen omlijsting, heeft in het bovenlicht een waaiervormige versiering in verzorgd smeedijzer. Sobere, gecementeerde zijgevel, de achtergevel en het interieur werden recent aangepast.

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, DW2039.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien