Halfvrijstaand herenhuis

Gemeente Dentergem

• Adrescontrole Dentergem (adrescontroles: 07-10-2007 - 07-10-2007).
  • Inventarisatie Dentergem (geografische inventarisatie: 08-01-2006 - 01-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Halfvrijstaand herenhuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wakken

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis uit het einde van de 18de of begin 19de eeuw. Het pand is opgenomen binnen het beschermde dorpsgezicht van Wakken, beschermd bij M.B. van 14/01/1998.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bepleisterde en witbeschilderde, laatclassicistische pilastergevel boven een arduinen plint. Streng symmetrisch opgebouwd met nagenoeg gevelbreed risaliet en gekornist hoofdgestel. De middelste drie traveeën worden bekroond door een driehoekig fronton waarin een oculus met stervormige roedeverdeling. Het pand en middenrisaliet worden afgezoomd door pilasters met imitatievoegen. De rechthoekige muuropeningen hebben een geprofileerde omlijsting met oren. De deur, gevat in een arduinen omlijsting, heeft in het bovenlicht een waaiervormige versiering in verzorgd smeedijzer. Sobere, gecementeerde zijgevel, de achtergevel en het interieur werden recent aangepast.

• ARCHIEF R-O WEST-VLAANDEREN – ONROEREND ERFGOED, DW2039.

Bron: Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia & Vranckx, Martien