erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 84634   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84634

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wakken
  Deze bescherming is geldig sinds 14-01-1998

Beschrijving

Herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, heden in gebruik als bankgebouw. Het pand is opgenomen binnen het beschermde dorpsgezicht van Wakken, beschermd bij M.B. van 14/01/1998.

19de-eeuwse, neoclassicistische lijstgevel, bepleisterd en witbeschilderd boven een arduinen plint. In de linkertravee zit een korfboogvormige poort van de voormalige koetsendoorgang. Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond oorspronkelijk met luiken, zie duimen. De vensters op de verdieping hebben een geprofileerde omlijsting met versierde sluitsteen en arduinen, kordonvormende lekdrempels. Bewaarde houten kroonlijst op klossen waaronder een tandenlijst en geprofileerde puilijst. Het interieur werd omwille van de huidige functie aangepast.

 • ARCHIEF R-O WEST-VLAANDEREN – ONROEREND ERFGOED, DW2039.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  : 2007


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Wakken

 • Is deel van
  Wapenplaats

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84634 (Geraadpleegd op 10-07-2020)