Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Dentergem
Deelgemeente Wakken
Straat Wapenplaats
Locatie Wapenplaats 23, Dentergem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dentergem (adrescontroles: 07-10-2007 - 07-10-2007).
  • Inventarisatie Dentergem (geografische inventarisatie: 08-01-2006 - 01-01-2007).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wakken

Deze bescherming is geldig sinds 14-01-1998.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Statige herenwoning gelegen links van de Kasteeldreef. Vormde oorspronkelijk waarschijnlijk een geheel met nummer 25.

Het pand wordt in het landboek van 1651 vermeld als "schepenhuijs". Het 'Cheynsboek van Wacken-binnen' van 1712 beschrijft het als een eigendom van de graaf. In 1890 verhuurt de toenmalige eigenaar, baron Kervyn de Lettenhove het gebouw aan de Belgische Staat om er een gendarmerie in te richten. In 1956 aangekocht door de gemeente Wakken en vestiging van de gemeentediensten, sedert 1977 vestiging van het OCMW.

Halfvrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Kan teruggaan tot de 18de eeuw, eventueel met oudere kern, oorspronkelijk bepleisterd. De zij- en achtergevel dragen sporen van verschillende verbouwingen. Verankerde, rode baksteenbouw met bruinbakstenen, ontpleisterde voorgevel boven een gepekte plint. Afgelijnd door brede, zwartbeschilderde kordons en kroonlijst op klossen. De muurdammen op de begane grond zijn uitgewerkt als geblokte pilasters. Licht getoogde muuropeningen, vensters met bewaard schrijnwerk en grote roedeverdeling, vlakke omlijsting. Op de begane grond oorspronkelijk met luiken, zie duimen. Kroonlijst op klossen. Centraal balkon op uitgelengde consoles met gietijzeren balustrade.

Interieur. Salon met inslag van de Lodewijk XVI-stijl: sokkellambrisering, gestoffeerde casementen, supraportes voorzien van guirlandes, stucplafond. Eenvoudige marmeren schouw met diamantkoppen op uitgelengde consoles.

Geplaveide binnentuin met haakse vleugel van twee bouwlagen en zes traveeën. Gepekte plint en geprofileerde bepleisterde kroonlijst. Licht getoogde muuropeningen in een vlakke, beschilderde omlijsting. Bewaard schrijnwerk, onder meer met kleine roedeverdeling en geprofileerde tussendorpels.

Voormalige paardenstallen: L-vormige vleugel van anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde gevel boven een gepekte plint. Rondboogarcade met pilasters.

  • ARCHIEF R-O WEST-VLAANDEREN – ONROEREND ERFGOED, DW2039.
  • DEGROOTE K., SAMYN J.-M., Van Wakkense Rijkswacht tot MIDOW, Wakken 2003, p. 19-21.

Bron: Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia & Vranckx, Martien

Datum tekst: 2007

Relaties

maakt deel uit van Dorpskom Wakken

Kapellestraat, Kasteeldreef, Kraaistraat, Mandelstraat, Oostdreef, Wapenplaats (Dentergem)

maakt deel uit van Wapenplaats

Wapenplaats (Dentergem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.