Grote wederopbouwhoeve

Gemeente Heuvelland
Locatie Dikkebusstraat 28, Heuvelland (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Heuvelland (adrescontroles: 15-02-2008 - 15-02-2008).
  • Inventarisatie Heuvelland (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Grote wederopbouwhoeve

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking met omgeving

Nr. 163-165. Grote wederopbouwhoeve nabij de kerk, teruggaand op de regionale XIX-hoevebouw cf.
Opstelling: losse bestanddelen rondom een gekasseid erf met bakstenen stoepen, centrale gedichte vaalt, en geplaveide toegangspaden, aan straatzijde gemarkeerd door bakstenen hekpijlers; boerenhuis (n // straat), stalvleugel, voederkeuken met washok, resp. ten W., O., N. en Z.; schuurvleugel aan de straat;
Aanplantingen: sier- en moestuin voor het boerenhuis, afgezet met bakstenen muurtje, palm- en doornhaag: taxusboompjes aan erftoegang; met doornhaag omzoomde weide, ten O.;
Materialen: rode baksteen; pannen (mechanische) zadeldaken; arduinen onderdorpels; “traditioneel” XIX-houtwerk; centrale beglaasde vleugeldeur en paneeldeur r.; ijzeren I-balken en getoogde ontlastingsboogjes boven de rechth. poorten;
Streekeigen bouwelementen: benadrukte straatgevel van het boerenhuis d.m.v. pilasters o.m. geblokte, rechth. casementen, aflijnende strekse laag, venster- en deurrisaliet, l.g. uitlopend op dakvenster; uilegat in r.zijgeveltop;
Indeling: langgestrekt boerenburgerhuis van twee bouwl. met woongedeelte van negen trav. o.m. twee recentere trav. l. + stal van twee trav.; vervallen serre l.; schuurvleugel met warenhuis l. en een centrale doorrit (85).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi