erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Heide

bouwkundig element
ID
84653
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84653

Juridische gevolgen

Beschrijving

Wegkapelletje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Heide. Gelegen op een perceel met twee grote platanen (voor Bergstraat nummer 9), tegenover de scherpe straathoek met de Heidekasteeldreef. Opgericht kort na de Tweede Wereldoorlog in de wijk Grote Heide door de toenmalige eigenaars van het nabijgelegen Heidekasteel.

Gebouwd om een belofte na te komen in opdracht van mevrouw L. Heynderickx, na de behouden terugkeer van haar zoon Guy uit krijgsgevangenschap. Het kapelletje ligt aan de toenmalige toegangsdreef van het kasteel, die grotendeels verdween na verkaveling van het kasteelpark tussen de Bergstraat en Heidekasteeldreef. Gewit bakstenen veldkapelletje door de gebuurte hersteld in 1982. Voorzien van een rondboognis afgesloten door een raampje.

Binnenin blauw geschilderd en voorzien van een lief Mariabeeldje met Kind Jezus. Hardstenen plaat met opschrift: “Onze Lieve Vrouw/ ter heide/ aanhoor ons gebed”, aangebracht in 1985.

  • VAN STEEN G., De kapel van het Heidekasteel, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, 1993, 1, p. 47-49.

Bron     : BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Heide [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84653 (Geraadpleegd op )