Sint-Antonius van Paduakapel

Beschrijving

Gelegen binnen een nieuwe woonwijk op het recent verkavelde Kerkveld tussen Gaver en Turfputstraat, aan een overblijvend deel van de kerkwegel die van Turfputstraat naar de kerk van Berlare liep.

Volgens kadastergegevens gebouwd in 1884 door J. Vanden Bossche-Bauwens en aanvankelijk liggend op landbouwgrond te midden van een schaars bebouwde omgeving. Gerestaureerd in 1977 en in 1986 door de eigenaar geschonken aan de Heem- en Oudheidkundige Kring VZW Berlare.

Neogotische wegkapel van rode bakstenen op dito sokkel met geprofileerde afzaat onder leien zadeldakje. Kapelletje van één travee met driezijdige sluiting. Gevels met dunne steunberen op de gevelhoeken en afgelijnd door getrapte bakstenen tandlijst. Voorpuntgevel wit gepleisterde top voorzien van geschilderd opschrift "H. Antonius van Padua Bid voor ons" en bekroond door een decoratief ijzeren topkruis. Spitsboogdeur met getraliede deurlichten. Een klein spitsboogvenstertje in beide zijgevels.

Op het altaar een gepolychromeerd beeld van Heilige Antonius met Kind.

• CLEMENT L., Waar men gaat langs Berlaarse wegen … komt men hier en daar toch nog een kapelletje tegen …, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, IV, 2, 1986, p. 59.
  • DE BRUYNE L., Het Kerkveld en de Sint-Antoniuskapel, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, XXIII, 2, 2005, p. 56-66.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena