erfgoedobject

Gemeentehuis van Berlare

bouwkundig element
ID
84668
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84668

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gemeentehuis van Berlare, gelegen aan de straatbocht in de zuidoosthoek van het dorpsplein tegenover het koor van de parochiekerk Sint-Martinus. Vóór de bouw van het huidige gemeentehuis waren de gemeentediensten ondergebracht in herberg "De Vliegende Valk", eigendom van E. Bauwens, op dezelfde plaats. In 1845 beslist het gemeentebestuur de oude gebouwen aan te kopen en er een nieuw gemeentehuis te bouwen naar ontwerp van architect J.-B. De Pauw van Dendermonde. Bij het nieuwe gemeentehuis hoorde eveneens een woning en herberg. Vanaf 1907 uitsluitend in gebruik als gemeentehuis en een woning voor de politiecommissaris.

Volgens gedenkstenen aangebracht in de plint werd het gemeentehuis gebouwd in 1846 onder burgemeester E. Bauwens en hersteld in 1950 door architect A. Burm (Berlare). Interieur aangepast in de jaren 1970, gerenoveerd en uitgebreid met administratief centrum in 1990.

Gebouw van vier traveeën breed en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), in neoclassicistische stijl. Voorheen gepleisterde en witgeschilderde, heden ongepleisterde bakstenen lijstgevel. Bouwlagen gescheiden door hardstenen puilijst. Voorgevel, poort- en deurtravee geaccentueerd door geblokte lisenen. Rechthoekige vensters en deuren; gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting, aangebracht na het ontpleisteren van de gevel, op de bovenverdieping met kroonlijst. Deurvenster op bovenverdieping van deurtravee voorzien van balkon met ijzeren leuning op arduinen voluutconsoles. Vernieuwd houtwerk.

  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Band 1, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, 16, Gent, 1982, p. 143-144.
  • VAN DEN BREEN E., Berlare in de 19de eeuw, Berlare, 2003, p. 60-63.
  • VENNEMAN R., ADAM A., ADAM M., Berlare in prentkaarten, prentkaarten van de deelgemeente Berlare, Berlare, 1984, p. 53.

Bron     : BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis van Berlare [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84668 (Geraadpleegd op )