• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis teruggaand op twee smalle panden die volgens kadastergegevens in 1904 herbouwd werden door handelaar Odilon Veldeman-Roels tot één huis en vergroot in 1913 na verkoop aan fabrikant Prosper Janssens-Vergauwen. Dezelfde eigenaar liet de woning naar ontwerp van 1949 door architect Alphonse Burm (Berlare) vergroten. Volgens de bouwtekening van 1949 tot voor de daarop volgende aanpassing bestaande uit een laag linker deel met winkelpui en het behouden rechter deel, een diep enkelhuis met eclectisch getinte voorgevel van twee bouwlagen en drie traveeën.

De vroegere winkel van één bouwlaag werd bij de verbouwing met een bovenverdieping verhoogd en van een gevelbekleding voorzien in materialen aangepast aan de bestaande rechtergevel. Sindsdien een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder twee diepe schilddaken (leien en pannen), ter hoogte van de middentravee van het aanvankelijke enkelhuis met dakkapel voorzien van rondboogvenster in puntgeveltje.

Lijstgevel met een rood bakstenen parement versierd met banden en ontlastingsbogen van witte en groene geglazuurde baksteen. Arduinen plint met keldergaten. Vensters met ijzeren latei onder een gewit boogveld met hardstenen sluitsteen en dito lekdorpels op voluutconsoles. Verdiepte deur met hoge hardstenen neuten. Gewitte houten kroonlijst met uitgelengde modillons op consoles.

• Gemeentearchief Berlare, Berlare: 874.1, bouwvergunningen 1949.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena