Huis Vanden Bossche

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Vanden Bossche

Beschrijving

Aanvankelijk huis Vanden Bossche, later brouwerswoning van dezelfde familie met resten van de bijhorende voormalige mandenmakerij, nadien brouwerij "De Oude Linde". Hoekhuis met Gaver, door zijn kenmerkende quasi afgeronde hoek ook het "Rond huis" genoemd. Volgens kadastergegevens gebouwd in 1871, door gemeentesecretaris Adolf Vanden Bossche-Janssens. In 1898 bouwde zijn zoon Cyriel achteraan in de tuin een mandenmakerij, die volgens het kadasterarchief in 1905 werd vergroot en herbestemd tot brouwerij. Op 4 maart 1902 had hij bij de gemeente een aanvraag ingediend voor de oprichting van een brouwerij en een mouterij. De naam "De Oude Linde" verwijst naar de vroegere lindeboom aan de straathoek, opgetekend in de "Ommelooper ende Terrier ofte Land & caerte Boek der Prochie van Berlaere" van 1773-1786. De brouwerij werd in 1911 overgenomen door J. C. Bocklandt-Ysebaert, in 1924 door M. Govaert. Midden de jaren 1930 werd de brouwactiviteit stopgezet en de gebouwen gebruikt als bierhandel.

Burgerhuis van twee bouwlagen met symmetrische gevelopstand gevormd door drie afgeschuinde traveeën op de hoek geflankeerd door twee zijgevels van twee traveeën. Afgedekt door een tentdak met rond topstuk, voorheen bekroond met klokkenstoeltje. Bij de gevelrenovatie in 1973 werd de lage aanbouw onder zadeldak aan Gaver vergroot ter uitbreiding van de woning tot zes aansluitende traveeën in aangepaste stijl met plat dak. Geschilderde herbepleisterde gevels op plint van hardsteenplaten, horizontaal geleed door een puilijst onder hardstenen kordon en door het aflijnende hoofdgestel. Licht gemarkeerd deurrisaliet in de middelste hoektravee. Brede rechthoekige deur in geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten; rechts van de toegangstrap een ijzeren schoenkrabber. Originele dubbele paneeldeur met bovenlicht. Beide zijgevels zijdelings begrensd door lisenen. Getoogde vensters op de begane grond op dorpels en voorzien van persiennes; nieuw schrijnwerk.

Interieur met behouden trap met trappaal met slangmotief, originele vloeren, binnenschrijnwerk, stucplafonds en marmeren schouwen.

Achtertuin afgesloten door een hoge ligusterhaag.

Achterin gelegen voormalige mandenmakerij en brouwerijgebouwen, haaks palend aan Gaver en toegankelijk via een gekasseide oprit vanaf Dorp naar ijzeren toegangshek tussen vierkante pijlers.

Ten noorden, lang rechthoekig brouwerijgebouw van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag op half ondergrondse kelderverdieping. Baksteenbouw onder zadeldak (kunstleien) met hoge vierkante schouw op de daknok boven de tweede travee. Getoogde muuropeningen met groen en deels rood gestreept geschilderd houtwerk. Deur met toegangstrap in de zesde travee verhoogd met zolderlaadvenster met puntgeveltje; voorzien van houten luifel met hijsbalk en katrol. Stenen buitenkeldertrap in de vierde travee. Gelijkvloerse poorttravee uiterst rechts van het vroegere slachthuis. Bierkelder met troggewelven. Begane grond met stookplaats en brouwzaal eveneens met troggewelven en één gietijzeren zuil; technische infrastructuur verdwenen.

Ten oosten, rechts van de oprit gelegen voormalig koetshuis en paardenstal in baksteenbouw onder pannen zadeldak. Paardenstal met een typische bovenaan openklappende halve deur onder houten latei en binnenin bewaarde ruiven en kribbe. Poort met houten latei. Ten westen naast de tuin, voormalig bakstenen bureaugebouwtje van twee traveeën en plat dak afgewerkt met een houten gootlijst boven een bakstenen tandlijst. Getoogde deur en venster met bewaard rood- en groengeschilderd houtwerk en luiken; nieuwe deur.

• Rijksarchief Beveren, Oud gemeentelijk Archief Berlare, nummers 331-333.
  • DE BRUYNE C., DE BRUYNE L., De oude Hogeweg, het Veer, zijn bewoners en een beetje geschiedenis, Heem- en Oudheidkundige kring Berlare, XXI, 2, 2003, p. 41-42.
  • FRIEDRICH M., Brauerei – Verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 26.
  • VENNEMAN R., ADAM A., ADAM M., Berlare in prentkaarten, prentkaarten van de deelgemeente Berlare, Berlare, 1984, p. 96-97.
  • VENNEMAN R., De Berlaarse brouwerijen, Heem- en Oudheidkundige kring Berlare, XVIII, 1, 2000, p. 52-55.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena