• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Voormalige fabrikantenwoning van A. Grégoire - Van Hauwermeiren. Burgerhuis van twee bouwlagen met voorgevel in eclectische stijl, vermoedelijk naar ontwerp van architect Theophiel Présiaux (Lede). Naast stilistische overeenkomsten met zijn oeuvre wordt dit vermoeden versterkt door een schrijven van 18.07.1909 van de bouwheer Arthur Gregoire aan Présiaux in verband met een bouw te Berlare (bouw van het huis kadastraal geregistreerd in 1910). In de literatuur vindt men 1907 als bouwjaar vermeld.

Bij recente renovatiewerken onderging het huis een paar drastische veranderingen (vergelijk met oude prentbriefkaarten). Daarbij verdween de hoge puntgevel van het rechter risaliet waarvan de overstek met opvallend houtwerk was afgewerkt. Ook de bedaking is sindsdien aangepast en de deuropening werd naar rechts verplaatst. Breukstenen plint vervangen door zandstenen blokken en vernieuwd schrijnwerk. Bakstenen voorgevel met hoge muuropeningen en rijke afwerking met natuursteen (voor lijsten, hoekkettingen, boogstenen en diamantkoppen), groen en wit geglazuurde banden en bogen. Met wit omlijste spiegels op de borstwering en onder de kroonlijst. Gekoppelde vensters in de bredere linker travee. Typische vooruitspringende hardstenen deurposten met geprofileerde afwerking.

Gewijzigde lage aanbouw rechts met toegangspoort.

• BAEYENS R., VERSTRAETEN R., De Berlaarse kant in zijn historisch en sociaal perspectief, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, II, 2, 1984, p. 6.
  • DE BRUYNE C., DE BRUYNE L., De oude Hogeweg, het Veer, zijn bewoners en een beetje geschiedenis, Heem- en Oudheidkundige kring Berlare, XXI, 2, 2003, p. 47.
  • VAN ACCOLEYEN P., Bouwmeester Theophiel-Alexander Présiaux een vergeten ontwerper van formaat, Jaarboek van de Heemkundige kring Heemschut te Lede, 1999, nr. 26, p. 17-31.
  • VENNEMAN R.; ADAM A., ADAM M., Berlare in prentkaarten, prentkaarten van de deelgemeente Berlare, Berlare, 1984, p. 98-99.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena