Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Aanvankelijk gemeentelijke meisjesschool en bewaarschool met schoolhuis, nu gemeentelijke bibliotheek en lokalen van de sociale huisvestingsmaatschappij CV Hulp in Woningnood.

Neogotisch bakstenen schoolgebouwencomplex opgetrokken in 1883-84. Al in 1884 werd ten gevolge van de nieuwe schoolwet de gemeentelijke meisjesschool afgeschaft, de lokalen werden toegewezen aan de aangenomen vrije jongensschool. Vanaf 1890 gemeentelijke jongensschool. In 1990 verbouwd tot gemeentelijke bibliotheek naar ontwerp van architect J. De Bie (Berlare), ingehuldigd op 16.02.1991. Links ernaast op de vroegere speelplaats nieuw aangebouwd cultureel centrum "Stroming".

Schoolhuis rechts van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) gevat tussen zijtrapgevels. Bakstenen gevel in neogotische stijl, met natuurstenen sokkel, speklagen en vensterkozijnen. Dubbelhuis met centraal licht uitspringend deurrisaliet, hoger oplopend in getrapt dakvenster met ijzeren bekroning. Lijstgevel verticaal geritmeerd door Brugse traveeën en afgelijnd door een onderbroken getrapte daklijst met tandlijsten.

Links ernaast haakse vleugel één bouwlaag onder pannen zadeldak, voorheen met turnzaal en vijf klaslokalen. Straatgevel met twee venstertraveeën uitgewerkt tot trapgevel. Verdiept gevelveld met ingeschreven vensters gescheiden door een liseen; versierd met een wapenschild waarop Sint-Martinus, patroonheilige van Berlare. Smalle bovenvensters bij de verbouwing naar onder verlengd tot laddervensters. Bolkozijnen zoldervenster in de geveltop. Behouden langgerekt volume met rechts opzij vrijstaande verankerde bakstenen langsgevel afgelijnd door tandlijsten; bewaart een aantal stenen kruiskozijnen (vooral drielichten) en smalle steunberen.

• Gemeentearchief Berlare, Berlare, Doos 861.201.
  • DE BRUYNE C., DE BRUYNE L., De oude Hogeweg, het Veer, zijn bewoners en een beetje geschiedenis, Heem- en Oudheidkundige kring Berlare, XXI, 2, 2003, p.48-49.
  • DE BRUYNE C., VENNEMAN R., De gemeenteschool, Heem- en Oudheidkundige ring Berlare, XVI, 1, 1998, p. 43-44.
  • VAN DEN BREEN E., , Berlare, 2003, p. 94-96, 107, 114-117.
  • VENNEMAN R., ADAM A., ADAM M., Berlare in prentkaarten, prentkaarten van de deelgemeente Berlare, Berlare, 1984, p. 101-103.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena