erfgoedobject

Smidse Uyttendaele bij winkelhuis

bouwkundig element
ID
84687
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84687

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige smidse bij het winkelhuis van de familie Uyttendaele die drie generaties smeden telde. Het huis met ijzerwinkel werd volgens mondelinge bron en kadastergegevens gebouwd in 1937. Daarnaast aan de straat bouwde Leonard Uyttendaele volgens de bouwvergunning van 1937 een nieuwe smidse, dit als voorzetting van de vroegere smederij die zijn vader Gustaaf aan de overkant van de straat bezat. Naar verluidt werd de smidse die zich nu nog achter in de tuin bevindt gebouwd in de jaren 1950 en tot begin jaren 2000 door de zoon Gustaaf Uyttendaele verder gezet.

Eenvoudig bakstenen bedrijfsgebouw onder twee raekemdaken (golfplaten) met ijzeren spanten. Met uitzondering van de blaasbalg bewaarde uitrusting waaronder gemetste haard met ijzeren rookkap, aambeeld, elektrisch aangedreven slijpsteen en zaagmachine. Daarnaast, achter een restant van de vroegere aan de straat gelegen hoefsmederij: een oude houten hoefstal onder vernieuwd afdak, nog aangekocht voor de aanvankelijke smidse van de familie.

  • Gemeentearchief Berlare, Berlare, 874.1, Bouwvergunningen.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Smidse Uyttendaele bij winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84687 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.