erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
84693
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84693
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige hoeve van de fabrikantenfamilie Janssens. Aan een knik in de straat, achterin gelegen boerenhuis met minstens begin 19de-eeuwse kern. Diep voorerf aan de straat deels afgesloten door ijzeren hekken. Teruggaand op een voorheen omgrachte site met een hofstede die toen ook nummer 5 omvatte, aldus weergegeven op de Ferrariskaart van 1771-1778; in de "Ommelooper ende Terrier ofte Land en caerteboek der Prochie van Berlaere" in 1774 is de site al opgesplitst in twee hofsteden met verschillende eigenaar. Volgens het kadasterarchief was nummer 3 in 1834 eigendom van notaris Lucas Verlaeckt (Zele). Korte tijd nadien bezit geworden van Jacobus Janssens die hier in 1837 een vergunning kreeg om op de hofstede een stijfselmakerij in te richten (nu verdwenen). Omstreeks midden 19de eeuw bezit van fabrikant Seraphin Janssens-Zaman, oudste zoon van Jacobus Janssens. Volgens het kadasterarchief werd een uitbreiding aan de achterzijde van het huis genoteerd in 1866, op het ogenblik dat het rechts aanpalende huis Janssens werd vervangen (zie nummer 5).

Voorste deel van de woning van één bouwlaag en vier traveeën, onder steil, pannen zadeldak met een haakse achterbouw van twee bouwlagen onder zadeldak. Verankerde gecementeerde voorgevel met schijnvoegen, rechthoekige deur en vensters onder omlopende gecementeerde platte banden en platte kordonlijst ter hoogte van de onderdorpels. Nieuw schrijnwerk. Verankerde gewitte achterbouw met twee rondboogvormige bovenvensters; twee halfronde zoldervenstertjes in de geveltop van de achtergevel.

  • Rijksarchief Beveren, Oud gemeentelijk Archief Berlare, nummers 331-333; 24ste wijk, nummer 51.
  • DE BRUYNE C., DE PAUW P., De familie Janssens in Berlare, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, XXIV, 2, 2006, p. 13-14.
  • VAN DEN BREEN E., Berlare in de 19de eeuw, Berlare, 2003, p. 290.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84693 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.