Pastorie Spaans Hof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Spaans Hof

Beschrijving

Voormalige pastorie en herenwoning, volgens opschrift gevelsteen boven de voordeur: "Het Spaans Hof/ 1641/ herstelling 1953". Op de "Caerte van de Prochie van Beirleire" van 1725 door landmeter P.J. Benthuys, werd ter hoogte van de huidige woning tegenover de Bauwensstraat al een langgerekt gebouw weergegeven. Volgens de Ferrariskaart van 1771-1778 teruggaand op een omgrachte hofstede. Opgetekend in 1774 in de "Ommelooper ende Terrier ofte Land en caerteboek der Prochie van Berlaere" als hofstede van de heer en mijnheer Frans Wieme pastoor van de parochie. Omwille van de slechte bouwfysische toestand werd deze oude pastorie door de gemeente openbaar verkocht in 1857 nadat in 1855 een bestaand huis dichter bij de kerk was aangekocht als pastorie (was gelegen aan Dorp 26 en intussen gesloopt). De voormalige pastorie was nadien lange tijd bezit van de familie Lemmens. Volgens het kadasterarchief (1880) werd het huis door hen vergroot en in 1886 werd een kleine kapel in de voortuin genoteerd. Het uitzicht van het huis Lemmens zoals bekend volgens oude prentkaart uit begin 20ste eeuw, wijzigde sterk bij de herstellingswerken die in 1953 plaats vonden, naar verluidt volgens ontwerp van architect Albert De Kimpe (Dilbeke).

Achterin gelegen herenhuis voorheen met een vlak gepleisterde lijstgevel voorzien van eenvoudige rechthoekige muuropeningen en omlijste rechthoekige deur. Breed dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee dakkapellen. Bij herstel in 1953 voorzien van nieuw voorgevelparement in traditionele bak- en zandsteenstijl met kruiskozijnen, sierankers naar oud model en toegevoegde zijtrapgevels; getraliede bovenlichten op de benedenverdieping. Gedichte kelders en gewijzigd interieur. Aan de straat toegevoegde bakstenen gevelpoort geïnspireerd op oude hoevepoorten en voorzien van gevelnisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.

• Rijksarchief Beveren, Oud gemeentelijk Archief Berlare, nr. 331-333; 24ste wijk, nr. 54.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nr. 483.
  • VAN DEN BREEN E., Berlare in de 19de eeuw, Berlare, 2003, p. 64-69.
  • VENNEMAN R., ADAM A., ADAM M., Berlare in prentkaarten, prentkaarten van de deelgemeente Berlare, Berlare, 1984, p. 93.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena