Villa Mon Désir

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Mon Désir

Beschrijving

Eclectische villa in een ruime beboomde tuin, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1921 door de heer L. Scheurs-Beelaert. Op grond van stilistische gelijkenissen mogelijk toe te schrijven aan architect Theophiel Présiaux (Lede). Gekasseide oprit naar de woning aan de straat afgesloten door vernieuwde toegang met ijzeren hek en aangepaste gemetste hekpijlers.

Achterin gelegen kleurrijke bak- en hardstenen woning op L-vormige plattegrond met vier traveeën van twee bouwlagen op souterrain. Gemarkeerde deurportiek in de hoek van beide vleugels, bekroond met een rank achtzijdig okseltorentje oprijzend boven de daklijst en met hoge leien naaldspits. Afdekkende overstekende zadeldaken op uitgelengde houten consoles. Hoge omlopende breukstenen plint met keldervensters afgewerkt met hardstenen lijsten. Verder horizontale speklagen van groene en witte geglazuurde baksteen met hardstenen diamantkoppen. Getoogde of rondboogvormige vensters met ijzeren I-latei met rozetjes en onder groene en witte gestreepte ontlastingsbogen, hardstenen dorpels, hoekblokken en sluitstenen; nieuw schrijnwerk. Hoekportiek vooraf gegaan door vijf hardstenen treden, opengewerkt aan twee zijden met rondbogen onder groen en witte gestreepte booglijsten op geprofileerde consoles; originele paneeldeur met deurlichten en gesmeed ijzeren tralies. Nieuwe aanbouw achteraan.

Links, haaks op de straat ingeplant vrijstaand bakstenen bijgebouw onder overstekend zadeldak (kunstleien) met onder meer twee getoogde garagepoorten.

• VENNEMAN R., ADAM A., ADAM M., Berlare in prentkaarten, prentkaarten van de deelgemeente Berlare, Berlare, 1984, p. 84.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena