Villa Levenslust

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Levenslust

Beschrijving

Eclectische villa met omringende tuin ingeplant met de voorgevel gericht naar de Gentsesteenweg. Gebouwd in opdracht van handelaar in kanten E. De Vos volgens ontwerp van 1924 en bouw voltrokken in 1925 (volgens het kadasterarchief). Volgens L. Boone mogelijk toe te schrijven aan bouwmeester Jos Van Bogaert (Lokeren).

Dubbelhuis van twee bouwlagen met asymmetrische opstand, onder snijdende wolfsdaken (leien). Opgetrokken uit baksteen verlevendigd met omlopende gepleisterde en gewitte platte banden, booglijsten en aflijnende imitatie hoekkettingen. Sierankers op de bovenverdieping. Breed uitspringend vensterrisaliet links eindigend op afgeknotte puntgevel. Opvallend gemarkeerd door de driezijdige erker onder een rondboogvormig drielicht met gewitte booglijst en stijlen. Gepleisterde band met geschilderde huisnaam onder het zoldervenstertje van de geveltop. Smalle deurtravee en rechter venstertravee met muuropeningen onder ijzeren I-lateien met rozetjes. Gewijzigd schrijnwerk.

• BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes, onuitgegeven document, Zele, 2005-2006.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena