Gemeentelijke begraafplaats

Beschrijving

Ook kerkhof van de Warande geheten, verwijzend naar de locatie van de begraafplaats naast de Warande van het kasteel van Berlare. Ter vervanging van het ommuurde oude kerkhof op het dorpsplein rond de Sint-Martinuskerk op de wijk Molenhoek nieuw aangelegde begraafplaats, in 1882 in gebruik genomen en in 1938 uitgebreid.

Hoofdtoegang afgesloten door een tweedelig zwart geschilderd ijzeren hek aan twee decoratief uitgewerkte ijzeren hekpijlers. Hekpijlers bovenaan eindigend op gewitte kruisjes. Aan beide straatzijden is het langgerekte terrein afgesloten door een hoge haag. Eenvoudige rechtlijnige aanleg met een breed centraal hoofdpad. Midden op de kruising van het hoofdpad met de tweede dwarsweg staand hardstenen kerkhofkruis, samengesteld uit een vrij gedrongen kruis op een hoog blokvormig voetstuk met geprofileerde basis.

Calvariekapel zijnde de grafkapel van de familie Bauwens, ingeplant aan het centrale hoofdpad, ten zuiden van het kerkhofkruis. Neogotische hardstenen kapel volgens opschrift naar ontwerp van architect Présiaux (Lede). Opgericht in 1884 door Clementine Sophie Bauwens ter nagedachtenis van de heer Joseph Egidius Bauwens, burgemeester van Berlare, zijn echtgenote Maria Coleta Zaman en van zijn kinderen.

Kapel op rechthoekige plattegrond onder leien zadeldak afgewerkt met puntgevels, aan de voorzijde met topstuk en hoekpinakels. Slanke overhoekse steunberen, aan de voorgevelzijde rechts op de basis met inscriptie: "Presiaux/ Archte/ A Lede". Rechthoekige deur in geprofileerde rondboogvormige omlijsting met tracering in het boogveld. Bekronende booglijst met opschrift: "Grafstede der familie J.E. Bauwens". Getraliede ijzeren deur met lauwerkrans. Blinde zijgevels met spitsboognissen. Blinde achtergevel met oculus. Binnenin, neogotisch houten altaar met gepolychromeerde, plaasteren calvariebeeldengroep. Front van de altaartafel met 3 nissen voorzien van een polychroom heiligenbeeldje (Heilige Jozef, Heilige Theresia en Heilige Antonius). Hardstenen zijwanden voorzien van opschriften met de namen van de overleden familieleden.

Parallelle dubbele rijen graven gegroepeerd in blokvormige perken aan weerszij van het hoofdpad dat gemarkeerd is tot voorbij het kerkhofkruis door de meest monumentale en oudere hardstenen graftekens. Deze laatste behoren veelal toe aan de lokale vooraanstaande families van brouwers, industriëlen, burgemeesters en sommige daarvan klimmen nog op tot eind 19de eeuw. Veelal nog met opgaand achterste deel in de vorm van een stèle en/of met bekronend hardstenen kruis. Daarnaast nog een aantal verspreid staande decoratief open gewerkte gietijzeren grafkruisen. 20 gietijzeren grafkruisen afkomstig van geruimde graven werden recent opgesteld op wat rest van het vroegere kerkhof rond de Sint-Martinuskerk op het Dorp.

• DE BRUYNE C., De gietijzeren kruisen van ons kerkhof gered, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, VXI, 3, 2006, p. 47-49.
  • DE BRUYNE C., Het kerkhof van Berlare als monument bekeken, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, XXVI, 1, 2008, p. 29-49.
  • VAN DEN BREEN E., Berlare in de 19de eeuw, Berlare, 2003, p. 130-135.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena