Maalderij Vanden Berghe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij Vanden Berghe

Beschrijving

Aan de straat ingeplante molenaarswoning met bijhorend agrarisch gebouwencomplex omvattende een links zijdelings aan het huis palende mechanische maalderij en lage in L-vorm achter de woning aanleunende stallen. Volgens archiefgegevens van het kadaster aanvankelijk door de weduwe en kinderen van landbouwer Pieter Frans Vanden Berghe-De bock in 1908 aan de straat gebouwde maalderij. In 1923 door molenaar Achiel A. Vanden Berghe uitgebreid met huis en daar achter aanpalende stallen; in 1943 opgetekende vergroting van de elektrische maalderij (onder meer met loods voor dorsmachine) en haaks op het achtererf toegevoegde gebouwen voor kippenkwekerij.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Baksteenbouw met, volgens verschillen in het metselwerk in de zijpuntgevel en achtergevel, wellicht (deels?) vernieuwde bovenverdieping. Voorgevel met knipvoegen en getoogde muuropeningen tussen witgepleisterde horizontale banden; lagere bovenverdieping afgelijnd door houten kroonlijst op tandlijst.

Aanpalend verhoogd maalderijgebouw met drie traveeën onder vernieuwd zadeldak en één lagere travee onder golfplaten zadeldak. Verankerde gecementeerde voorgevel op begane grond voorzien van twee rechthoekige spaarvelden, rechts met poort en links een getoogd industrieel venster (ijzeren roedeverdeling). Benedenverdieping met deels gebetonneerde bakstenen vloer en samengestelde balkenlaag verstevigd met ijzeren liggers en centrale stut. Nog aanwezige technische maalinstallatie doch niet meer in gebruik. Naar verluidt aanvankelijk aangedreven door gaspower, nadien semi-diesel en sinds omstreeks 1945 door elektrische motor.

Houten maalstoel met twee koppels maalstenen (één natuurstenen en één kunststenen koppel) met houten maalgoten, en een haverpletter van Engelse makelij (naar verluidt afkomstig van een brouwerij). Houten Jacobsladder. In de grond verzonken weegschaal met gewichten. IJzeren stoel met twee bloemmachines, voorzien van merkplaatje: "Daverio, Henrici & Cie/ Zurich-Marseille" en "G. Daverio Zurich." . In de aanpalende machinekamer een elektrische motor (22 PK) van Thomson-Houston & Carels uit Gent geplaatst circa 1945. IJzeren overbrenging met drijfriemen. Houten trapladder naar zolderverdieping: voorzien van twee houten graantrechters, een koekbreker "N.N. Nicholson & sons Ltd Newark England", twee kuismachines (hout en ijzer), luiken met luitouwen.

Tegen de achterzijde van de machinekamer aanleunende vierkante loods in houten skeletbouw onder kunstleien tentdak; aanvankelijk open constructie voor dorsmachine aangedreven door motor van maalderij; nu deels met bakstenen wanden gedicht.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena