• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige semigesloten hoeve met minstens eind 18de-eeuwse kern, opgetekend in de "Ommelooper ende Terrier ofte Land en caerteboek der Prochie van Berlaere" van 1773-1786. Volgens het kadasterarchief uitgebreid in 1869, 1938 en 1964 voornamelijk door vernieuwing en toevoeging van de bedrijfsgebouwen rondom het voorerf.

Achterin parallel aan de straat ingeplante boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak (cementpannen) afgewerkt met aandaken. Erfgevel met verankerd beraapt parement op gecementeerde, grijs geschilderde plint. Rechthoekige deur en vensters in vlakke gepleisterde omlijsting; vensters met luiken op hardstenen dorpels, nieuw houtwerk. Deur onder pannen luifel. Getralied keldervenster en opkamervenster in de linker traveeën. Links aansluitend stalletje onder lessenaarsdak.

Parallel aan de straat ingeplante grote bakstenen schuur van 1938; links aansluitend toegangshek onder afdak op vierkante gemetste pijlers en muur van betonplaten ter afsluiting van het erf.

• Rijksarchief Beveren, Oud gemeentelijk Archief Berlare, nummers 331-333; 7de wijk, nummer 67.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena