• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve van het semigesloten type, teruggaand op een hoeve met grotendeels overeenkomstige aanleg opgetekend in de "Ommelooper ende Terrier ofte Land en caerteboek der Prochie van Berlaere" van 1773-1786 met als eigenaar Pieter Johannes Van Havermaet.

Achterin gelegen boerenwoning van vijf (?) traveeën onder zadeldak (kunstleien), volgens het kadasterarchief achteraan uitgebreid in 1870. Verankerde gecementeerde en witgeschilderde erfgevel op blauwgrijze plint. Rechthoekige deur in vlakke geschilderde omlijsting, vensters met luiken; rondbogig dakvenster met puntgevel boven rechter venster. Aan de straat ingeplante grote bakstenen schuur met rechthoekige doorrit en dito poort rechts ervan, onder links afgewolfd zadeldak (kunstleien). Zolderluik op hardstenen dorpel.

Links haaks aangebouwde lage stallen onder een laag golfplaten dak palend aan het met gras begroeid binnenerf. Daartegenover aan de andere zijde van het binnenerf: klein gewit bakstenen bijgebouw onder pannen zadeldak.

• Rijksarchief Beveren, Oud gemeentelijk Archief Berlare, nummers 331-333; 9de wijk, nummer 147.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena