erfgoedobject

Hoeve met café In de Kleine Kroon

bouwkundig element
ID
84733
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84733

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig hoevetje met café "In de Kleine Kroon". Achter de straathoek gekend als "De Kroon" gelegen en achter het vroegere café "In de Grote Kroon" (nummer 19). Haaks ingeplant achter de Scheldedijk en het straatje naar Zele. Cafénaam teruggaand op een in de 18de-eeuw hier gelegen herberg "Het Kroontje". In 1890 café "In de Kleine Kroon" geheten.

Boerenhuis van drie traveeën onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief herbouwd in 1886, mogelijk met behoud van oudere kern. Verankerd, gecementeerd en witgeschilderd parement op gepikte plint. Rechthoekige vensters met luiken en rechthoekige deur in zwartgeschilderde omlijsting. Rechts afgeschuinde blinde hoektravee met nis, vroeger met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje onder pseudofronton. Voorheen was aan de straathoek van "De Kroon" een wegkapel gelegen toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. In 1656 was er al melding van een kapel op het "Croontjen"; ze werd in 1716 door storm vernield en nadien herbouwd.

Woning met achteraanbouwsel onder parallel pannen zadeldak. Straatpuntgevel met hoog geplaatst rondboogvenster van opkamer. IJzeren hek tussen woning en bakstenen bijgebouwen in U-vorm omheen het erf ingeplant.

  • DE BRUYNE C., DE BRUYNE L., De oude Hogeweg, het Veer, zijn bewoners en een beetje geschiedenis, Heem- en Oudheidkundige kring Berlare, XXI, 2, 2003, p. 65-69.
  • VAN DEN BREEN E., Geschiedenis van de kerk van Berlare, Ronse, 1980, p. 208-210.

Bron     : BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met café In de Kleine Kroon [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84733 (Geraadpleegd op )