Feestzaal Verenigde Kringen

Beschrijving

Café, breedhuis (nummer 19) van aanvankelijk één bouwlaag en zeven traveeën, in 1863 door brouwer Auguste De Smet nieuw gebouwde woning (volgens kadasterarchief). Pas in de 20ste eeuw verhoogd met een halve verdieping (vergelijk met oude prentkaarten). Bakstenen lijstgevel bewaart nog de typische afgeronde bovenhoeken van oorspronkelijke muuropeningen op de begane grond. Een voordeur verplaatst naar links, een tweede deuropening rechts gedicht naast vergroot venster.

Links aanpalende vroegere feestzaal met podium (nummer 17), volgens kadasterarchief door de eigenaar, lokale brouwer De Smet-Vermylen, toegevoegd in 1911. Recent omgevormd tot vier appartementen. Rechthoekig gebouw in baksteenbouw onder kunstleien zadeldak, vroeger toegankelijk vanuit het bijhorende café. Oorspronkelijk blinde straatgevel met eclectische inslag onregelmatig geleed door blinde spaarvelden tussen lisenen, doch met symmetrische opstand. Metselwerk verlevendigd door knipvoegen en witte bakstenen, aangewend onder meer in banden en in decoratieve patronen, naast andere gevelornamentiek. Brede middelste geveldeel met markerende bogenfries onder langgerekt paneel met opschrift "Vereenigde Kringen" aangebracht in reliëf. Twee dezelfde flankerende smalle gevelgeledingen verhoogd tot trapgevel op schouderstukken en bekronend bolornament op het overhoekse topstuk; ingeschreven rondbogig spaarveld; nu opengewerkt met deur en bovenvenster. Aflijnende, onderbroken houten kroonlijst op modillons. Eenvoudige achtergevel regelmatig geleed door zes rechthoekige spaarvelden met een getoogd venster.

• Moerzeke en Kastel. Een kijk in het verleden aan de hand van oude foto’s en prentkaarten, Moerzeke, s.d., p. 70-71.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena

Het café met huisnummer 19, dat bij de feestzaal hoorde werd gesloopt.