erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
84764
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84764

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige hoeve ingeplant aan een zijweg naar Ripipiaberg. Naar de familie die de hoeve minstens sinds de eerste helft van de 19de eeuw bezit gekend als hoeve Vlassenroot. Met de voorgevel aan de straat ingeplant boerenhuis, gericht naar het zuidoosten; evenals het L-vormige bedrijfsgebouw in de westelijke erfhoek, al aangegeven op het primitieve kadasterplan van 1828. Mogelijk nog deels teruggaand op de hoeve aangeduid in het landboek van Moerzeke van 1772-1782. Door uitbreiding en toevoeging van kleine bijgebouwen (stallen ten noordoosten en zuidwesten) in de tweede helft van de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw, geëvolueerd naar een hoeve met semi-gesloten aanleg. Van betekenis vooral omwille van een nog aanwezige grote houten schuur.

Ten zuidwesten, erftoegang op erfhoek met ijzeren toegangshek en gekasseide oprit doorlopend over het ondiepe binnenerf. In de jaren 1960 gerenoveerd lang boerenhuis van één bouwlaag nu deels met nieuw bakstenen parement. Verankerde voorgevel met gewijzigde muuropeningen.

Binnenshuis diverse elementen van de aanvankelijk wellicht kleinere woning. Tongewelfde kelder onder opkamer, centrale woonkamer met samengestelde balkenlaag en open haard met jongere betegeling, aansluitend bij de tegellambrisering (eerste kwart 20ste eeuw); gang eveneens met tegellambrisering en een tapijttegelvloer, traditionele rode vierkante tegels in de rechterkamer.

Ten noordwesten grote tweebeukige houten langsschuur van vijf traveeën onder golfplaten zadeldak, naar verluidt voorheen met rieten dak en dorsmolen. Skeletbouw met ankerbalkgebinten en deels behouden horizontale bebording. Linker zijpuntgevel voorheen met poort, recent vervangen door een bakstenen puntgevel. Erfgevel nu gedeeltelijk geopend.

Van de lage bijhorende stallen zijn een paar omgevormd tot garages.

  • Gemeentearchief Hamme, "Ommelooper ende terrier ofte land ende caerteboek der prochie van Moeseke" (1772-1782).

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84764 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.