Hoekhuis, café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis, café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis uit begin 20ste eeuw, naar verluidt aanvankelijk een café en nadien een bakkerswinkel. Volgens kadastergegevens in 1902 nieuw gebouwd huis, door de nieuwe eigenaar, bakker Jozef Westerlinck, in 1912 gedeeltelijk vergroot. Lang gebouw van twee verdiepingen onder bakstenen zadeldak. Bouwnaden en oude prentbriefkaart laten vermoeden dat de verbouwing vooral betrekking had op het gedeelte met blinde bovenvensters dat links zijdelings bij de woning aansluit. Baksteenbouw met in de straatgevels typische verwerking van gesinterde bakstenen voor plint, in parallelle platte banden en in de bogen. Hoekhuis met verschillend uitwerkte sierankers in art-nouveaustijl. Ruime vensterlichten op de begane grond waaronder een breed rondboogvormig met gemarkeerde boog, voorheen met luiken. Toegangsdeur in de afgeschuinde hoek, deel van de als trapgevel uitgewerkte zijgevel met een gevelknik. Opvallend kleinere bovenvensters. In de achtergevel toepassing van industriële vensters met ijzeren roedeverdeling.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena