Pastorie van de Sint-Jozefparochie (Kastel)

Beschrijving

Voormalige pastorie van de Sint-Jozefparochie te Kastel, sinds 1999 in gebruik als lokalen voor parochiale diensten. Pastorie gebouwd in 1874-1875 naar aanleiding van de oprichting van een afzonderlijke parochie te Kastel, officieel erkend in 1876 en gepaard gaand met de bouw van een parochiekerk (zie Ganzenberg) toegewijd aan Sint-Jozef.

Hoog dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Ondiepe voortuin achter laag bakstenen tuinmuurtje, voorheen verhoogd met ijzeren hekwerk (zie oude prentkaart). Baksteenbouw waarvan de voorgevel opvalt door zijn originele decoratie met contrasterende gewitte platte banden, cordons en de markerende omlijstingen met oren rond de muuropeningen. Tevens is de centrale deurtravee benadrukt door een driehoekig fronton met ronde oculus. Door metselwerk ter hoogte van de bovenlichten later verkleinde muuropeningen, ook in de geschilderde beraapte achtergevel. Beide rondbogige zoldervensters in de zijpuntgevels bewaren wel nog hun oorspronkelijk houtwerk. Hoog vensterlicht midden de rechter zijgevel en het kleine venster daaronder vertonen een decoratieve ijzeren tracering.

Nu met aan de straat links aanpalende feestzaal "De Reiger". Diepe achterliggende pastorietuin (zonder aanleg) met vooraan aan weerszij een paar kleine lage bijgebouwen merendeels uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

• VAN RIET P., Kastel in de Kering. Kerk en kerkelijk leven, s.l., 2002, p. 9.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena