Heilige Annakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Annakapel

Beschrijving

Kleine wegkapel ingeplant aan de erftoegang van de achterin gelegen hoeve (nummer 56). Volgens kadastergegevens gebouwd in 1898 door Pieter Wouters op zijn eigendom, vermoedelijk later aangepast met een nieuwe voorgevel en portiek. Bakstenen kapel onder leien zadeldak. Vernieuwde voorpuntgevel met ijzeren topkruis, voorzien van portiek met rondboogvormige deur en puntgevel afgewerkt met drielobbig uitgesneden windveer, geflankeerd door gemetste bloembakken. De linker zijgevel is gecementeerd, tegen de rechter zijgevel werd het belendend pand aangebouwd, beide zijgevels hebben een spitsboogvenster met ijzeren tracering, rechts gedicht.

Interieur. Voorportaal met bakstenen tongewelf en vloer bekleed met witte en zwarte vierkante cementtegels. De kapelruimte wordt afgesloten door een wit geschilderde rondboogdeur met bovenlicht met ruitvormige ijzeren tracering. Op het gemetste altaar het beeld van Heilige Anna met Maria en vier stolpen met kunstbloemen in vazen. Voor het altaar, ijzeren kaarsenhouder.

• VAN BOSSCHE A., Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 2002, p. 22.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena