Villa Vertongen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Vertongen

Beschrijving

Villa, voorheen genaamd "Villa Vertongen" naar de bouwheer Frans Vertongen die de villa had laten oprichten, volgens kadasterarchief in 1905. Ingeplant achter het voetveer Moerzeke (Kastel) - Baasrode. Hoog rechthoekig huis oprijzend uit een lager gelegen tuin omgeven ten noorden en ten westen door de Scheldedijk, en met een toegangsweg ten oosten. Ondiepe woning van drie bouwlagen en drie traveeën breed onder een overstekend zadeldak (voorheen met rode pannen, nu nieuwe zwarte pannen). Baksteenbouw waarvan de lage benedenverdieping uitgewerkt werd als onderbouw: voorzien van cementering met witte schijnvoegen, deels in imitatie breuksteen onder meer tussen de lage beluikte steekboogvensters. Bovenverdiepingen beperkt versierd met gewitte elementen zoals boogstenen, decoratief bakstenen metselwerk waaronder getande cordons, ruitvormige paneeltjes en tegelpanelen onder een paar vensters. Overwegend rondbogige bovenvensters, bredere korfbogige bel-etagevensters in de noordwestelijke gevel. De centrale smalle uitspringende venstertravee van deze lijstgevel eindigde vroeger op een hoog getrapt dakvenster. De noordoostelijke puntgevel bewaart de oorspronkelijke houten afwerking van een dakoverstek met decoratieve windveren. Negen raamkozijnen al vervangen door kunststof. Lage toegangsdeur in de onderbouw van de deels gesloten zuidoostgevel. Op de oosthoek uitgebreid in het derde kwart van de 20ste eeuw met lage aanbouw in L-vorm met plat dak. Vroegere serre tegen de zuidwestelijke zijpuntgevel vervangen door lage aanbouw met terras.

Naast de oprit gelegen klein bijhorend huisje (nummer 61) onder overstekend kunstleien zadeldak van anderhalve bouwlaag, als bijgebouw samen met de villa opgericht in 1905.

• Moerzeke en Kastel. Een kijk in het verleden aan de hand van oude foto’s en prentkaarten, Moerzeke, s.d., p. 74.
  • Moerzeke in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, p. 29.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena