erfgoedobject

Heilige Barbarakapel

bouwkundig element
ID
84783
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84783

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Barbarakapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Barbarakapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1879 door de weduwe en kinderen Paulus Benedict Van Bogaert. Bakstenen wegkapel op rechthoekig grondplan met driezijdige sluiting, onder een zadeldak met op de nok een ijzeren kruis. Beraapte en witgeschilderde gevels op gepikte plint. Voorpuntgevel geopend door een brede rondboog die toegang verleent tot het portaal; voorafgegaan door twee treden en geflankeerd door pilasters met een eenvoudig kapiteel. Op de geveltop is een banderol geschilderd met het opschrift "H. Barbara". Rondbogige kapeldeur in de achterwand van het portaal: blauw geschilderde vleugeldeur met ruitvormig getraceerde deurlichten en een waaiervormig bovenlicht. Boven de deur staat in een geschilderde banderol de tekst: "Heilige Barbara machtige beschermster/ in het uur der dood bid voor ons". Beide zijgevels bevatten een rondboogvormig venstertje.

Interieur. Nieuwe tegelvloer. Gemetst altaar in de segmentboogvormige kapelsluiting voorzien van polychroom plaasteren beeld van Heilige Barbara op getrapte beeldconsole, en andere beelden waaronder een Heilig Hartbeeld.

  • VAN BOSSCHE A., Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 2002, p. 27.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilige Barbarakapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84783 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.