erfgoedobject

Heilige Ritakapel

bouwkundig element
ID: 84786   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84786

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Ritakapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Wegkapel in omhaagd parkje, afgesloten door ijzeren hek, met onder andere gesnoeide haagaanplanting in de vorm van de letters Heilige Rita. De kapel werd gebouwd in 1946 onder impuls van Pol De Colage als dankbetuiging en om de wijk verder te beschermen tegen watersnood. De architect Leon Van Hove uit Hamme ontwierp het plan en Gustaaf Van Haute uit Moerzeke voerde de werken uit. De werken werden aangevat op 15 mei 1946 en op 23 juni 1946 werd de kapel ingewijd.

Rechthoekige bakstenen kapel met smaller en lager rechthoekig koor, onder zadeldaken (leien). Links op het dak staat een hoog vierkant bakstenen klokkentorentje met een smeedijzeren kruis op het tentdak. Witgeschilderde kapel op grijs geschilderde plint, eveneens grijs geschilderde schuin oplopende hoeksteunberen; de achtergevel is bekleed met gewitte kunstleien. Voorpuntgevel bekroond met arduinen kruis en voorzien van een rondboogdeur in een bakstenen omlijsting met een arduinen sluitsteen, gedateerd 1946. In het glasraam van het bovenlicht staat het opschrift "H. Rita B.V.O". Twee rondboogvensters in beide zijgevels, één in de achtergevel.

Het interieur van de kapel is bepleisterd en beschilderd en wordt overdekt met een tongewelf. Bruine lambrisering met florale motieven. Bovenaan de wanden geschilderd fries met zigzagmotieven. De vier gekleurde glasramen in de zijgevels stellen voor Heilige Rita, Heilige Martinus te paard, Heilige Maria met Kind (gedateerd 1950), en Heilige Jozef. Boven de toegangsdeur hangt een kruisbeeld. Het grote beeld van de Heilige Rita bevindt zich in een brede rondboogvormige nis boven het altaar onder geschilderde banderol het opschrift "H. RITA".

  • Moerzeke en Kastel. Een kijk in het verleden aan de hand van oude foto’s en prentkaarten, Moerzeke, s.d., p. 49.
  • VAN BOSSCHE A., Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 2002, p. 24-27.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2006


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Heilige Ritakapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84786 (Geraadpleegd op 05-08-2020)