Brouwerswoning D'Hollander van brouwerij De Biekorf

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning van brouwerij D'Hollander ook gekend als brouwerij "De Biekorf" (volgens archieffoto). De woning omvat de rest van een oud herenhuis uit de 16de-17de eeuw. Volgens het landboek van Moerzeke van 1772-1782 bovond zich op het overeenstemmende perceel "eene Behuysde ervfe en lochting wesende Een huys van plaisance", eigendom van de heer Ignace De Clippele. In de 19de eeuw afgesplitst van het voormalige huis van Bogaert (zie Burgemeester Lemmensstraat nummer 2).

Huidig herenhuis op L-vormige plattegrond deels teruggaand op een lang diephuis van twee bouwlagen onder pannen zadeldak met jaartal 1624 in cijferankers op de achtergevel. Smalle vroegere straatgevel met links aanpalend lager poortgebouw (confer oude prentbriefkaart) vermoedelijk omstreeks 1920 samengevoegd en verbouwd tot een brede voorbouw van twee verdiepingen onder mansardedak met oeils-de-boeuf. Sindsdien bezit het herenhuis een voorgevel van acht traveeën waarvan links een bredere travee met poortdoorrit. Gewitte gecementeerde lijstgevel met verhoogde begane grond op hoge hardstenen plint. Rechter gevelhelft versierd met guirlandes en bekroond door een brede halsgevel met vleugelstukken afgewerkt met hardsteen. Driedelig rondbogig zoldervenster onder ovale oculus en boven een brede trapezoïdale erker op kraagstuk met flankerende, uitspringende deur- en venstertravee. Voorts rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping met afgeronde bovenhoeken. Kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Ruime deurlichten voorzien van decoratief smeedwerk. Poorttravee met gebogen spaarveld en " dito afdekking; groot paneel met opschrift "Brouwerij" boven de poort.

Haakse achtervleugel in verankerde bak- en zandsteenbouw, op de binnenplaats met lijstgevel voorzien van enkele speklagen en hoekkettingen. Onregelmatigheden in het metselmerk wijzen op een mogelijk gefaseerde bouw. Vier hoge benedenvensters bewaren hun zandstenen latei en negblokken; twee rechter met sponning en luikduimen boven plint met afzaat en met in zandsteen gevatte steigergaten onder de geprofileerde bakstenen daklijst. 1624 gedateerde achtergevel, topgevel met aandak met vlechtingen en op schouderstukken, bewaart een oculus boven een gedicht zoldervenster.

Vroeger rond de diepere binnenplaats aansluitende bedrijfsgebouwen van de bijhorende brouwerij die in 1969 ophield te bestaan. Op een kleine rest van een bijgebouw aansluitend achter de woning na gesloopt en vervangen door nieuwe bedrijfsgebouwen waarin nu een wasserij gevestigd is.

• Archieffoto’s en prentkaartencollectie familie D’Hollander, Moerzeke.
  • Gemeentearchief Hamme, "Ommelooper ende terrier ofte land ende caerteboek der prochie van Moeseke" (1772-1782).
  • FRIEDRICH M. 1984: Brauerei – Verzeichnis Belgien, Heidelberg, 177.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena